Stiri Nationale

Benzina se scumpeste cu minim 10% de la 1 ianuarie 2014

Scumpire_benzinaIntroducerea unei accize de 7 eurocenti la litrul de carburant, dar si schimbarea modalitatii de calcul a accizelor începând cu 1 ianuarie 2014, masuri stabilite de Guvern în negocierile cu delegatia FMI din disperarea de a obtine bani în plus la buget, vor aduce o scumpire de minim 10% de la anul.

Ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a recunoscut într-o interventie televizata de luni ca noua acciza de 0,07 euro la litru va aduce o scumpire la pretul carburantilor de 7-8%.

Pe lânga aceasta taxare gândita sa aduca mai multi bani pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere (în conditiile în care pretul benzinei contine deja un impozit directionat catre infrastructura), noua modalitate de calcul a accizelor va umfla suplimentar pretul benzinei din 2014.

Accizele ar putea creste cu pâna la 3% începând din 2014, în conditiile în care Guvernul intentioneaza sa schimbe modalitatea de calcul a acestora. Brusc, Executivul a constatat ca vechea modalitate de calcul, care se facea în functie de cursul leu-euro de la data de 1 octombrie, nu îi serveste scopul de a scoate cât mai multi bani din buzunarele românilor.

Este acciza din prezent in euro la cursul in lei, din 2012, la 1 octombrie, plus inflatia comunicata de Institutul de Statistica.

Accizele se calculeaza de multi ani încoace dupa un algoritm simplu: nivelul accizelor de anul viitor depinde de cursul leu-euro stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an.

Vestea proasta pentru Guvernul României în 2013 a fost aceea ca BCE a stabilit la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb utilizata în acest an.

Cu alte cuvinte, daca Guvernul Ponta nu ar fi schimbat din mers regulile jobului, accizele ar fi scazut de anul viitor, la fel si preturile platite din buzunarul românilor.

O crestere de 10% a pretului benzinei înseamna ca la fiecare litru de benzina fara plumb, de exemplu, românii vor scoate din buzunar cel putin 50-60 de bani în plus.

Scumpirea carburantilor va aduce un lant de scumpiri în mult mai multe domenii, în conditiile în care pretul carburantilor este luat în calcul înstabilirea preturilor pentru foarte multe produse.

În prezent, România are printe cele mai mici preturi la carburanti din Uniunea Europeana. La benzina, pretul mediu este, la noi, de 1,257 euro pe litru (cel mai mic din UE), iar la motorina de 1,322 euro, al treilea cel mai mic nivel din Uniune.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co