Stiri Nationale

Guvernul vrea sa consolideze cladirile cu bulina rosie, chiar împotriva vointei proprietarilor

cladire_risc_seismicGuvernul intentioneaza sa consolideze cladirile cu bulina rosie, chiar împotriva vointei proprietarilor, dar oferind unele facilitati, având în vedere ca siguranta colectiva este mai importanta decât interesul individual, potrivit vicepremierului Vasile Dâncu.

Acesta a declarat ca Executivul vrea sa consolideze cladirile cu bulina rosie, putând invoca chiar si solutii de forta majora.

Potrivit acestuia, proprietarii locuintelor din cladirile cu risc seismic care intra în programul de consolidare vor primi locuinte de necesitate, în care vor putea ramâne permanent, primind chiar si o compensatie în functie de valoarea pietii.

Dâncu a vorbit si despre alte modificari legislative pe care Executivul le are în vedere.

“Exista câteva modificari în ceea ce priveste legislatia, care trebuie facute si pe care în proiectul RO-RISK le avem trecute în studiu. În primul rând este vorba de facilitati pentru proprietarii spatiilor cu alta destinatie decât cea de locuinta. Stiti ca la parterul multor blocuri de genul acesta sunt spatii cu destinatie comerciala, birouri sau alte lucruri. Vom încerca sa finantam integral de la bugetul de stat consolidarea, rambursarea sumei alocate de stat pentru consolidarea unei cladiri care are destinatie comerciala, rambursarea proprietarului va dura cinci ani, cu o dobânda fixa. Deci vom încerca sa dam prin aceasta posibilitatea sa existe un timp mai lung pentru ca sa poata proprietarul sa plateasca. Siguranta colectiva vrem sa aiba întâietate, asa cum spuneam, în fata interesului individual”, a subliniat el.

Vicepremierul a mai precizat ca, împreuna cu reprezentantii Ministerului Justitiei, a gasit “câteva solutii interesante din punct de vedere normativ”.

Vasile Dâncu a precizat ca în 2016 Guvernul a alocat 25.000.000 de lei pentru consolidarea acestor cladiri, de cinci ori mai mult fata de 2015. El a prezentat si un grafic al platilor efectuate anii anteriori, din care a reiesit ca anul trecut s-au cheltuit doar 21% din totalul fondurilor alocate.

În perioada 2001-2016 au fost consolidate 607 cladiri cu risc seismic, dintre care 370 în Bucuresti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co