Stiri Nationale

România este pe primul loc în Uniunea Europeana la rata saraciei relative

România se afla pe primul loc în Uniunea Europeana (UE) la rata saraciei relative în anul 2014, pozitia tarii fiind caracteristica unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai, conform unei publicatii a Institutului National de Statistica (INS).

În conformitate cu datele colectate la nivelul Eurostat, pozitia Romaniei este în general caracteristica unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai. Din punct de vedere al ratei saraciei relative, Romania (cu 25,1%) se plasa în anul 2014 în grupul statelor relativ sarace, cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria si Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croatia si Italia (19,4%), Lituania (19,1%). Rate de saracie mult mai mici se înregistreaza în unele state cum sunt Cehia (9,7%), Olanda (11,6%), Danemarca (12,1%), Slovacia (12,6%), Finlanda (12,8%) si Fran?a (13,3%), spune studiul INS.

Rata saraciei relative reprezinta ponderea persoanelor sarace, care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile, în totalul populatiei.

În cele mai multe cazuri, copiii si tinerii de pâna la 18 ani din tarile europene prezinta rate de saracie mai mari decât rata saraciei tarilor respective, în special în România, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Spania, Portugalia si Italia.

Aceasta categorie de persoane este ceva mai protejata de flagelul saraciei în Danemarca, Finlanda, Cipru, Olanda, Grecia sau Slovenia.

În cazul grupei de vârsta 18-24 ani, noteaza INS, se remarca în majoritatea statelor membre Uniunii Europene rate de saracie mai mari.

Diferentieri remarcabile se observa si în cazul persoanelor vârstnice de 65 de ani si peste, pentru care s-au estimat rate de saracie mai mari fata de media ?arii respective: Estonia (+10,8 puncte procentuale), Cipru (+8,0 puncte procentuale), Letonia (+6,4 puncte procentuale), Croatia (+3,7 puncte procentuale), Finlanda (+3,2 puncte procentuale), Slovenia (+2,6 puncte procentuale), Suedia (+1,4 puncte procentuale) etc.

Saracia este relativ mai putin raspândita în rândul vârstnicilor în majoritatea statelor europene cum ar fi: Ungaria, Luxemburg, România, Slovacia, Olanda, Franta, Cehia sau Danemarca.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co