Stiri Locale

Viorica Oniga, sefa comisiei de handicap, a fost retinuta pentru coruptie

Viorica_OnigaSefa comisiei de handicap din cadrul DGASPC Prahova, Viorica Oniga, a fost retinuta, marti, pentru fapte de coruptie.

Procurorii DNA sustin ca aceasta a ajutat aproape 70 de persoane sa obtina indemnizatii de handicap în mod nemeritat, în schimbul unor sume de bani. Oniga a fost în atentia anchetatorilor si acum aproape 10 ani, când a fost si condamnata.

Luni, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, declara ca, desi initial anuntase schimbarea Vioricai Oniga din functie, aceasta va continua sa fie presedinte al comisiei pentru persoane adulte cu handicap, pe motiv ca “nu este usor” sa se gaseasca un înlocuitor. La doar câteva ore distata, marti, procurorii DNA au dat vestea soc, aceea ca Viorica Oniga a fost retinuta pentru fapte de coruptie si urmeaza sa fie prezentata în fata instantei de judecata.

Potrivit anchetatorilor de la Directia Nationala Anticoruptie, Oniga a ajutat mai multi prahoveni sa obtina în mod nemeritat indemnizatii de handicap. Aceasta este acuzata de luare de mita în forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în forma calificata si în forma continuata si fals intelectual în forma continuata. În dosar este inculpata si o alta persoana care ar fi intervenit pe lânga sefa comisiei pentru atestarea unor date false.

Cele 68 de persoane identificate pâna la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de însotitor totalizând 1.146.200 de lei, suma ce reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile.

În cauza se efectueaza cercetari si fata de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilitatile prevazute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul savârsirii infractiunilor de cumparare de influenta, înselaciune si uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja începuta urmarirea penala, se mai arata în comunicatul emis de DNA.

Viorica Oniga, sefa comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova, a fost condamnata la patru luni de închisoare, cu suspendare, într-un proces din anul 2004. Ancheta a vizat perioada când aceasta ocupa postul de director la Casa de Asigurari de Sanatate Prahova.

Potrivit informatiilor din presa acelor vremuri, CAS ar fi facut, sub conducerea Vioricai Oniga, o serie de plati pentru lucrari de reabilitare si modernizare fara organizarea unei licitatii si fara întocmirea documentelor tehnice justificative, în 1999 si 2000.

În aprilie 2006, procesul s-a încheiat cu o sentinta definitiva data de Curtea de Apel Ploiesti, care a condamnat-o pe fosta directoare la patru luni de închisoare cu suspendare. Suplimentar, magistratii au obligat-o sa achite catre CAS, care s-a constituit parte civila, mai bine de 45.000 de lei.

Sursa: Telegrama

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co